dinsdag 6 september 2016

Appelcake, van Appie!



Op het prikbord, wat eigenlijk een whiteboard met magneten is, vond ik dit recept uit een oudere Allerhande. Wel uitgescheurd, maar nog niet gebakken. Gelukkig maar dat ik hem tegenkwam, want het is een heerlijke, sappige cake, die niet moeilijk te maken is. Zeker nu er weer nieuwe oogst appels zijn, zou ik willen zeggen: 'Meteen aan de bak!'

Misschien is het extra leuk om de cake te maken met zelfgeplukte appels, zoals dat kan op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Wij deden dat 2 jaar geleden ook, zie deze blog


Je hebt nodig:


  • 1 citroen
  • 4 appels, liefst een beetje frisse 
  • 3 eieren
  • 180 g suiker
  • 100 g boter
  • 230 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • zakje vanillesuiker
  • 200 ml melk












Rasp de citroenschil, alleen het gele, en pers de citroen uit. Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Meng het citroensap door de appelschijfjes om te zorgen dat ze niet verkleuren.


Verwarm de oven vast voor op 180 °C. Vet de springvorm in, bekleed de bodem met een stuk bakpapier en stuif wat bloem door de vorm zodat de zijkanten bestoven zijn. 
Klop dan de eieren met de suiker met een mixer luchtig, een minuut of 6 moet genoeg zijn.


Smelt nu de boter (echte roomboter is het allerlekkerste!) in een pannetje op heel laag vuur. Hij mag niet heet worden, alleen maar smelten. Laat de boter als hij toch te heet is even afkoelen. Schep de boter door het eimengsel, en voeg daarna bakmeel, citroenrasp, kaneel en vanillesuiker toe en schep om tot het een egale massa is. Niet mixen of hard roeren, anders haal je de lucht eruit!


Schep nu de appels en het aanhangende citroensap rustig door het beslag en giet alles in de vorm. 


Bak de cake ongeveer 55 minuten op 180 °C, bij een heteluchtoven op 160 °C. Hij is dan goudbruin en hopelijk gaar. Steek een prikker in de cake om te testen of hij gaar is. Zit er nog beslag aan de prikker, bak de cake dan nog een minuut of 5 langer. 


Laat de cake een uur afkoelen in de vorm, voordat je de springvorm open maakt. Je kunt de taart nog bestuiven met poedersuiker voor de mooi!

Smakelijk!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten