maandag 20 juni 2016

Ontbijtmuffins, met roasties!


Van Zonnatura kreeg ik een pakket toegestuurd. Deze maand doe ik namelijk mee aan de insiders actie van 'Uit Paulines keuken', een populaire foodblog waar ik ook regelmatig inspiratie opdoe. Ik ben uitgedaagd om met de nieuwe producten van Zonnatura een lekker ontbijtrecept te maken. Leuk idee!

Zonnatura stuurde een flink pakket met daarin twee pakken Roasties, 2 soorten thee en een rol boekweitwafels. Roasties zijn knapperige muesli's met 100 % volkoren granen, 30 % minder suiker dan de gebruikelijke krokante muesli's en geen onnodige toevoegingen. Klinkt dit als een reclamepraatje? Ja, natuurlijk! Want hoeveel suiker is dat dan nog steeds? En wat zijn de toevoegingen die wel nodig waren?


Dat van die suiker kan ik niet checken, maar de ingrediëntenlijst ziet er prima uit. Geen toegevoegde suiker, wel agavesiroop en rijststroop. Verder havervlokken, noten of fruit, zonnebloempitten, vanille, zout en anti-oxidant. 

Natuurlijk hebben we de Roasties hier thuis gewoon in de yoghurt gedaan bij het ontbijt. Niks mis mee, misschien een beetje te weinig noten en we missen de rozijnen, maar de uitdaging is natuurlijk een ontbijtrecept. Na lang twijfelen ben ik gegaan voor de ontbijtmuffins, die het ook prima doen als tussendoortje!

Je hebt nodig:

  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 100 g rozijnen
  • 150 g Roasties, of andere krokante muesli
  • 1 ei
  • 210 g melk 
  • 60 g gesmolten boter
  • 0.5 tl zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Zeef boven een kom het bakmeel met bakpoeder en doe hier de suiker en het zout bij. Schep de rozijnen en 125 g van de Roasties erdoor en maak een kuiltje in het midden.


Roer in een andere kom het ei los en roer de melk en gesmolten boter erdoorheen. Zorg dat de boter wel iets is afgekoeld, anders krijg je roerei ;) 


Giet het eimengsel in het kuiltje en roer met de vork snel tot een klonterig beslag. Stop met roeren zodra je geen meel meer ziet. Schep het beslag in muffinvormpjes, liefst in een muffinbakblik. Ik gebruik hiervoor vaak een ijstang, die geeft precies de goede hoeveelheid in elk vormpje.


Strooi de rest van de Roasties op het beslag en zet het geheel in de oven voor ongeveer 20 minuten. Zet een heteluchtoven een graad of 20 lager!


Als je de muffins lang genoeg gebakken hebben, doe je de satéprikker proef. Steek de prikker ongeveer 5 tellen in je muffin en haal hem er weer uit. Is de prikker schoon, zonder beslag eraan, dan zijn je muffins gaar. Zet ze anders nog even een paar minuten in de oven. Haal de muffins uit het bakblik en laat ze op een rooster afkoelen.



Bewaren? Niet doen!!! Maar mocht je er toch teveel hebben, dan kun je ze het beste invriezen. Ze zijn in 20 minuten ontdooid, zodat je een lekker (to-go) ontbijtje hebt.

2 opmerkingen:

  1. Heb je ook een plantaardige optie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt de boter vervangen voor kokosolie of een andere neutrale olie. Als je dan ipv melk amandelmelk of sojamelk gebruikt, is je ontbijtmuffin plantaardig!

      Verwijderen