dinsdag 7 juni 2016

Tip voor vaderdagontbijtje: Bagels!

Sommige dingen vragen erom zelf gebakken te worden. Soms vanwege de uitdaging, zoals macarons, soms omdat ik er zin in heb. Bagels zien er grappig uit met dat gat in het midden. Ik heb ze nog niet  heel vaak gegeten, maar in mijn herinnering zijn het gewoon een soort broodjes.
Op internet zijn er natuurlijk meerdere recepten, die allemaal een beetje op hetzelfde neerkomen. Er is alleen één groot verschil. Bij sommige recepten wordt het broodje gekookt voor het bakken! Ja, dat is nou niet direct iets wat ik logisch vind klinken, maar het intrigeert me wel. Waarom zou je brood moeten koken? Voor een lekker korstje? Dat moest ik natuurlijk testen. Daarom hier het recept voor bagels, met het kookgebeuren!




Je hebt nodig:

  • 500 g bloem
  • 10 gram zout 
  • zakje van 7 g gedroogde gist
  • evt 15 g suiker (kan ook zonder)
  • 325 g niet te koud water (gram? Ja gram!)
Klinkt gek, water in grammen, maar het is een stuk nauwkeuriger dan met een maatbeker of iets dergelijks. Brood bakken is wetenschap, en meten is weten!

Kneed alle ingrediënten tot een soepel elastisch deeg. Klinkt simpel, is ook simpel, maar duurt wel langer dan je denkt. Met de hand zeker 15 minuten! Heb je een keukenmachine, dan laat je die het werk doen. Elastisch deeg herken je vanzelf, het voelt soepel en breekt niet direct als je het uit elkaar trekt. Je kunt er zelfs een heel dun vliesje van trekken (zoals een kauwgombel) als je voorzichtig doet! Leg de deegbal in een met olie ingevette kom en dek af. Ik gebruik altijd een douchemuts, lekker makkelijk. Laat het deeg zo ongeveer een uur rijzen, gewoon op kamertemperatuur.


Dan ziet het er ongeveer zo uit...


Vet je aanrecht of siliconen matje in met een beetje olie en stort het deeg erop. Duw de lucht eruit door het deeg plat te duwen en verdeel het daarna in 8 ongeveer even grote stukken. Maak van die stukken bolletjes. Maak eerst een lapje, breng alle zijkanten in het midden bij elkaar, knijp daar samen, draai om en rol nog even over het aanrecht met je hand in een soort kommetje erboven.


Maak nu met je vinger, of een steel van een pollepel een gat in het midden en maak hem lekker groot, zo'n 3 cm doorsnee. Die van mij waren te klein, dan groeien ze tijdens het rijzen dicht. Leg de bagels op een bakplaat, bekleed met bakpapier.


Dek de bagels af met ingevet plastic folie en laat ze ongeveer 30 minuten rijzen. Dan komt de bageltruc. Breng water aan de kook in een grote pan en laat twee bagels tegelijk in het water koken. Ongeveer anderhalve minuut, dan omkeren en weer anderhalve minuut. 

Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat even uitdruipen op een theedoek. De bagels mogen terug op de bakplaat en je kunt ze evt. bestrooien met sesam- of maanzaad. Klinkt leuk, ziet er leuk uit, maar bij mij vielen ze er allemaal weer af.

Bak ze in een voorverwarmde oven op 220° C, bij een hetelucht oven is 200° C heet genoeg. Na ongeveer 20 minuten zijn ze gaar en bruin. 

Bagels zijn heerlijk met roomkaas en gerookte zalm. Misschien een goed idee voor een vaderdagontbijtje?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten